Oplossingsgerichte coaching

Geschiedenis van oplossingsgerichte coaching

Korte oplossingsgerichte coaching stamt af van het gelijknamige korte oplossingsgerichte therapie. De vorm is nog redelijk nieuw maar tegelijkertijd alweer ontstaan rond 1982 in Milwaukee op het Brief Family Therapy Center. Het werd ontwikkeld door Steve de Shazer en Insoo Kim Berg. Ze kwamen erachter dat in plaats van het uitgebreid bespreken van problemen, het effectiever was om meer te praten over oplossingen. Nadat ze deze methodiek getest hadden door velen cliënten een onbeperkt aantal sessies aan te bieden, waren ze verrast door het hoge percentage aan mensen wat zich al geholpen voelde na vier of minder sessies. Na onderzoek kwam men er dan ook achter dat in tegenstelling tot andere vormen van therapie waar de focus toch meer lag op het verdiepen in het probleem wat soms wel een jaar duurde, dat cliënten die oplossingsgerichte therapie ondergingen al na enkele sessies alleen verder konden.

Geen enkel probleem komt altijd voor

Korte oplossingsgerichte coaching besteed (wanneer de coachee zich hier fijn bij voelt) zo min mogelijk aandacht aan het probleem. Deze werkwijze wordt zo gehanteerd omdat het probleem is wat het is. Hierop pas ik dan weer de volgende zin toe: Geen enkel probleem komt altijd voor. Er zijn altijd wel momenten waarop het probleem waar iemand door lastig word gevallen minder tot helemaal niet aanwezig is. Waarom energie steken in iets wat niet werkt? Waarom niet energie steken in een effectievere oplossing. Het is een werkwijze die ervoor zorgt dat iemand zijn/haar probleemgerichte visie omwisselt naar een oplossingsgerichte visie.

Weg met die angsten

Deze wijze hanteer ik dan ook juist hierom: Het feit dat ik mensen al binnen enkele sessies zelf passende oplossingen kan laten ontdekken waarmee ze zelf verder kunnen. Dit vind ik ontzettend mooi. Ik kan ook met deze laagdrempelige methode oprecht nieuwsgierig zijn naar iemands leven, de juiste portie empathie tonen vanwege mijn eigen ervaringen, en de ervaring met de werking van deze wijze van coaching. Heb je vragen of denk je bij jezelf: Nu heb ik er genoeg van! Het is tijd voor een stabieler leven met minder angst, neem dan nu hieronder vrijblijvend contact op voor meer informatie of een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Contact opnemen

Binnen één dag reactie!