Wat doe ik?

Ik ben als oplossingsgerichte coach een tijdelijk verlengstuk voor mensen die lastig gevallen worden door angst gerelateerde problemen en autisme. De methode die ik gebruik bestaat al sinds de jaren 80 en is tot op heden telkens weer effectief. Doordat de werkwijze zich zeer snel richt op oplossingen en zo weinig mogelijk bezighoud met het probleem kan het zijn dat je al snel een positief resultaat ziet. Deze laagdrempelige maar zeer effectieve methodiek gaat ideaal samen met de ervaringen die ik heb meegemaakt betreffende angsten,  het overwinnen hiervan en het leren omgaan met autisme.

Je kan lastig gevallen worden door verschillende angststoornissen en hierdoor ontzettende nare klachten ervaren, zelfs lichamelijk. Omdat ik mij als ervaringsdeskundige specialiseer in angststoornissen vind ik het belangrijk een uitleg te geven over de meest voorkomende angsten in Nederland. Mocht je jou angst hieruit niet herkennen? Maak je geen  zorgen het wordt simpelweg een erg lange lijst als ik ze allemaal moet vermelden, mijn deuren staan gewoon open, wat voor angst klacht je ook lastig valt, neem gerust geheel vrijblijvend contact op zodat we samen kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen. Eén ding wat in ieder geval fijn is, is dat een angststoornis zeer goed op te lossen valt!

Sociale fobie
Wanneer je lastig gevallen wordt door een sociale angststoornis ben je vooral veel bezig met wat anderen over je zullen denken. Er heerst angst dat mensen een slecht oordeel uit zullen spreken over jou. Een ontmoeting met iemand kan ervoor zorgen dat je hier al ver ervoor wakker van ligt of simpelweg er zodanig mee bezig bent dat er klachten door ontstaan. Een ander voorbeeld is de angst om te blozen, wat ook weer voortkomt uit een gedachtegang als: ”als ze dit maar niet over mij denken als ik bloos” of ”ze zullen wel denken…” klachten kunnen zich onder andere uiten in het ervaren van een gespannen lijf, hoofdpijn, vermoeidheid, hyperventilatie, duizeligheid tot zelfs flauwvallen. Alhoewel dit allemaal zeker vervelende dingen zijn, zijn de gevolgen gelukkig niet dodelijk.

Agorafobie (Straatvrees, pleinvrees)
Deze angst valt je zodanig lastig dat je bang bent voor bepaalde plekken en/of situaties. Hierdoor vermijd je in kwestie deze locaties/situaties omdat je bang bent dat je de plek niet zomaar kan verlaten en/of dat niemand je kan helpen wanneer je een paniekaanval krijgt.

Paniekstoornis
Als je velen malen lastig gevallen word door paniekaanvallen, dan wordt je wellicht lastig gevallen door een paniekstoornis. Deze angst is veelal mogelijk te koppelen aan agorafobie, waar er ook paniek voorbijkomt zodra je het idee hebt dat je ergens niet gemakkelijk weg komt. Je bent mogelijk bang om een paniekaanval te krijgen. Met andere woorden: Je ontwikkeld een angst voor de angst.

Dwangstoornis
Bij een dwangstoornis word je lastig gevallen door de constant terugkerende dwanggedachten of handelingen die je leven flink overhoop kunnen gooien. Dit kan voortkomen uit angst. Bijvoorbeeld angst om bijvoorbeeld het gas niet dichtgedaan te hebben, het huis niet op slot gedaan te hebben. Doordat dit zich rigide in je hoofd lastig valt kun je stress, concentratie problemen en meer ontwikkelen.

 

PTSS
Bij Posttraumatische Stressstoornis wordt je ogenschijnlijk constant lastig gevallen door door het herbeleven van een traumatische ervaring. Dit kan zich ook uiten in de vorm van nachtmerries, snel overprikkeld raken en natuurlijk angstgevoelens. Je vermijd ook plaatsen die je aan de traumatische ervaring kunnen doen denken.

 

Gegeneraliseerde angststoornis
Bij deze stoornis maak je je druk om kleine alledaagse dingen. Je bent bijvoorbeeld erg angstig dat je financiële situatie niet goed zal zijn. Je maakt je te druk om anderen en hoe ze ervoor staan. Bent bang voor het verliezen van je baan en ga zo maar door. De angst en daarbij verder komende klachten kunnen je leven zeker overhoop gooien. Dit terwijl hetgeen waar je je druk om maakt vaak niet eens zo ernstig is.

Angst en autisme
Angststoornissen komen ook vaak voor bij mensen met autisme. De volgende dingen kunnen onder andere aanzet geven tot angst:

  • Verandering
  • Onzekerheid
  • Sociale verwachtingen en/of sociale situaties
  • Hoge eisen
  • Stress
  • Specifieke situaties

Dit zijn maar enkele voorbeelden van angststoornissen en wat het met je kan doen. Ook pakt voor iedereen autisme weer anders uit en vind ik het belangrijk dat we oplossingen vinden die bij jou passen, iets waar deze methode op ingesteld is.  Ben jij het zat om hier nog langer op deze manier mee rond te lopen? Of twijfel je of ik je wel kan helpen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op zodat je jezelf een gemakkelijker leven kunt geven.

Contact opnemen

Binnen één dag reactie!